Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάχη του Ζάαλφελντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη του Ζάαλφελντ
Μέρος του πολέμου του Δ΄ Συνασπισμού
Ο θάνατος του πρίγκηπα Λουδοβίκου Φερδινάνδου της Πρωσίας κατά τη διάρκεια της μάχης.
Χρονολογία10 Οκτωβρίου 1806
ΤόποςΖάαλφελντ, Θουριγγία (Γερμανία)
ΈκβασηΓαλλική Νίκη
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
11.436 πεζικό
1.680 ιππικό
12 κανόνια
6.500 πεζικό
1.800 ιππικό
26 κανόνια
Απώλειες
172 νεκροί και τραυματίες
700 νεκροί και τραυματίες
1.000 αιχμάλωτοι
20 κανόνια

Η Μάχη του Ζάαλφελντ ήταν μία από τις συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν τις μεγάλες μάχες στην Ιένα και στο Άουερστετ. Διεξήχθη πλησίον της πόλης Ζάαλφελντ (Saalfeld) της Θουριγγίας στις 10 Οκτωβρίου 1806 ανάμεσα στη γαλλική 1η Μεραρχία του 5ου Σώματος Στρατού (ΣΣ) του στρατάρχη Λαν, κάτω από τις διαταγές των υποστράτηγων Λουί-Γκαμπριέλ Συσσέ (γαλ. Louis-Gabriel Suchet, διοικητής της μεραρχίας) και Κλοντ-Βικτόρ Περέν (γαλ. Claude-Victor Perrin, αρχηγός του επιτελείου της) και τη Μεραρχία Φρουράς της Στρατιάς του πρίγκηπα Φρειδερίκου Λουδοβίκου του Χοενλόε-Ίνγκελφινγκεν, της οποίας μέραρχος ήταν ο πρίγκιπας της Πρωσίας Λουδοβίκος Φερδινάνδος. Η μάχη τελείωσε με τη νίκη των Γάλλων και το θάνατο του πρίγκιπα Λουδοβίκου Φερδινάνδου.

Ο πρίγκιπας Λουδοβίκος Φερδινάνδος ήταν ένας από τους κύριους υποστηρικτές του πολέμου ενάντια στη Γαλλία. Πίστευε ότι μπορούσε να νικήσει τον Λαν με τον αριθμητικά ανώτερο -όπως θεωρούσε- στρατό του, που βρισκόταν κοντά στην Ιένα. Προφανώς δεν γνώριζε ότι η μεραρχία που πίστευε πως ήταν ο στρατός του Λαν, ήταν στην πραγματικότητα ένα μέρος μόνο αυτού και το υπόλοιπο στράτευμα θα ερχόταν αργότερα. Ο Λουδοβίκος Φερδινάνδος τοποθέτησε τους άντρες του σε χαμηλό υψόμετρο έξω από την πόλη Ζάαλφελντ απέναντι από τα γαλλικά στρατεύματα που είχαν ξεκινήσει επιθέσεις. Ο στρατάρχης Λαν και ο υποστράτηγος Συσσέ παρατήρησαν ότι ένα μέρος της πρωσικής μεραρχίας βρισκόταν στο ποτάμι, υπολογίζοντας ως εκ τούτου ότι υπερτερούσαν αριθμητικά.

Ο Λαν βομβάρδισε για λίγο τις πρωσικές γραμμές και μόλις παρατήρησε σημάδια αποδιοργάνωσης, διέταξε το πεζικό του να εφορμήσει. Χτυπημένες και μικρότερες αριθμητικά, οι πρωσικές γραμμές σύντομα "έσπασαν" έξω από τα τείχη του Ζάαλφελντ. Αντιληφθείς καθυστερημένα την αποτυχία του, ο Πρώσος πρίγκιπας τοποθέτησε τον εαυτό του στην κορυφή του ιππικού και ξεκίνησε επίθεση εναντίον των γαλλικών γραμμών, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει το πεζικό του. Η επίθεση αποκρούστηκε και ο ίδιος ο Λουδοβίκος Φερδινάνδος βρέθηκε σε μάχη σώμα με σώμα με τον λοχία Γκιντέ (Guindey) του 10ου Συντάγματος Ουσάρων, ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία να παραδοθεί. Αρνούμενος να παραδοθεί, ο Λουδοβίκος Φερδινάνδος απάντησε τραυματίζοντας σοβαρά τον Γάλλο λοχία στο κεφάλι με το ξίφος του, αλλά στην προσπάθειά του να ξεφύγει έπεσε από το χτύπημα του σπαθιού του Γκιντέ και πέθανε αμέσως.

Η μάχη τελείωσε με νίκη των Γάλλων. Οι απώλειες των Γάλλων ήταν μόλις 172 νεκροί και τραυματίες. Οι απώλειες των Πρώσων αριθμούσαν 700 νεκρούς και τραυματίες, καθώς και 20 κανόνια και 1.000 αιχμαλώτους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν ο υποστράτηγος Μπεβιλάκουα (Friedrich August Bevilaqua), διοικητής των σαξονικών δυνάμεων που έλαβαν μέρος στη μάχη.

  • Chandler, David G. (1994). The Campaigns of Napoleon. Weidenfeld & Nicolson. ISBN 0-297-81367-6. 
  • Napoléon 1er  40
  • Tradition Magazine  24
  • Campagne de la Grande armée en Saxe, en Prusse et en Pologne, en l'an 1806 [1]
  • Histoire de France depuis 1799 jusqu'en 1812 - 1830 [2]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Battle of Saalfeld στο Wikimedia Commons